Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Het ABVV en de klimaatconferentie

Wat is de klimaatconferentie?

De klimaatconferenties worden georganiseerd door het UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). In 2015 vindt reeds de 21ste jaarlijkse vergadering van de Conference of the Parties (COP 21) plaats. Deze klimaatconferenties steunen op de conclusies van het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties.

De conferentie wordt afwisselend gehouden in verschillende regio's van de wereld. Dit jaar vindt ze plaats in Le Bourget nabij Parijs van 30 november tot 11 december 2015.

Waarom is er de klimaatconferentie?

De bedoeling van deze conferentie is om een wettelijk bindende overeenkomst te sluiten voor het klimaat, en dit voor alle landen ter wereld. Doel is de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer te stabiliseren op een niveau waarop een gevaarlijk menselijk verstoren van het klimaatsysteem wordt voorkomen. De afspraken moeten de temperatuurstijging beperken tot 2 graden celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

De partijen of landen bepalen zelf hun reductiedoelstellingen op basis van nationale omstandigheden en prioriteiten.

De vraag blijft of dergelijk compromis mogelijk is.

Prioriteiten van de vakbonden voor COP21

1. Verhoog het ambitieniveau en realiseer het jobpotentieel van het klimaatbeleid.

2. Zorg voor klimaatfinanciering en ondersteun de meest kwetsbare landen.

3. Zorg voor een rechtvaardige transitie voor de werknemers en hun leefomgeving.

Wij zijn Parijs

Het ABVV is aanwezig op de klimaatconferentie in Parijs. We willen zo mee druk zetten op de onderhandelaars en een sterk klimaatakkoord eisen waarin ook werknemersrechten zijn opgenomen. Maar nadien blijven we actief. Na Parijs begint het serieuze werk. Ook hier wil het ABVV een actieve rol in spelen.

ABVV
UP