Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Doe mee aan de wereldwijde actiedag voor duurzame en klimaatbestendige jobs op 24 juni

De coronacrisis had een grote impact op de economie, maar op lange termijn is de opwarming van de aarde een even grote bedreiging voor werknemers. Het ABVV steunt de internationale actiedag van het Internationaal Vakverbond voor duurzame en klimaatbestendige jobs op 24 juni. Vraag op die dag aan jouw werkgever wat het duurzaamheidsplan van jouw bedrijf is. Het milieuteam van het Vlaams ABVV kan je hierbij ondersteunen.

Beter na corona

De corona-pandemie had (en heeft) een grote impact op ons leven en ons werk. Heel wat mensen verloren door de crisis (tijdelijk) hun job en er zal een stevig investeringspakket nodig zijn om de economie te herstellen. Een terugkeer naar business as usual is daarbij geen goed idee want door de menselijke uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde op aan een snel tempo. Die opwarming is een rechtstreekse bedreiging voor werknemers en hun job, er zijn immers geen jobs op een dode planeet. Laat ons er dus voor zorgen dat we na de corona-lockdown geen klimaat-meltdown krijgen. De komende 10 jaar zijn cruciaal om de klimaatverandering aan te pakken, laat dus jouw stem horen voor een betere toekomst na corona.  

Wat is het toekomstplan van ons bedrijf?

Ook het ABVV pleit voor een ambitieus en sociaal klimaatbeleid en een verstandig relanceplan en steunt dus ten volle de oproep van het Internationaal Vakverbond (IVV) om op 24 juni deel te nemen aan een wereldwijde actiedag voor duurzame en klimaatbestendige jobs. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen zullen bedrijven in alle sectoren immers inspanningen moeten leveren. Het is de bedoeling dat op (of rond) die dag wereldwijd syndicalisten bij de werkgever vragen naar plannen van het bedrijf voor een duurzame relance na corona.  In dat plan beschrijft het bedrijf concreet welk traject het bedrijf wil afleggen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Uiteraard is het betrekken van de vakbond bij het opstellen van het toekomstplan zeer belangrijk.

Doe mee

Roep ook jouw baas op het matje op 24 juni en strijd zo mee voor waardige jobs op een levende planeet. Hieronder kan je terecht voor een campagnegids (met o.a. een modelbrief). Vergeet jouw actie niet te delen via info@a-m.be of via sociale media met de hashtag #CEPOW, zo toon je je verbondenheid met werknemers van over de hele wereld. Heb je ondersteuning nodig of nog verdere vragen dan kan je steeds terecht bij het milieuteam van het Vlaams ABVV, contacteer ons via milieu@vlaamsabvv.be. De actie “Climate and employment proof our work” wordt ondersteund door ABVV, ACV en ACLVB in samenwerking met Arbeid & Milieu.

Meer info op https://arbeidenmilieu.be/climate-and-employment-proof-our-work/ en https://www.ituc-csi.org/cepow?lang=en

UP