Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

ABVV’ers voor een leefbare wereld

6 vragen en antwoorden om je bedrijf duurzamer te maken via het jaaractieplan (JAP)

6 vragen en antwoorden om je bedrijf duurzamer te maken via het jaaractieplan (JAP)

Binnenkort komt de bespreking van het jaaractieplan voor welzijn op het werk (JAP) op de agenda van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Wat is het JAP? Kan ik het JAP gebruiken om mijn bedrijf te vergroenen? Waar vind ik inspiratie voor mijn eigen JAP-voorstellen? Lees het antwoord op deze en andere vragen hieronder.

1. Wat is het JAP?

Het jaarlijks actieplan voor welzijn op het werk – of kortweg JAP – is een jaarlijks plan dat de werkgever moet opstellen met concrete voorstellen om het welzijn op het werk te verbeteren. Het JAP is in principe de concrete uitwerking van het Globaal Preventie Plan (GPP) dat vijfjaarlijks wordt geactualiseerd.

2. Welke inspraakmogelijkheden zijn er bij het JAP-overleg?

Er is een vastgelegd adviesrecht voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) of de syndicale delegatie (als er geen CPBW is). Delegees hebben het recht om ook zelf punten voor te stellen.

3. Wanneer vindt het JAP-overleg plaats?

De werkgever moet voor 1 november een voorstel van het JAP voorleggen aan het CPBW. Het CPBW kan vervolgens advies uitbrengen. Het nieuwe JAP gaat sowieso van start op 1 januari, er is dus twee maanden tijd voor overleg. Het kan ook nuttig zijn reeds voor het ontwerp van de werkgever met eigen syndicale voorstellen te komen voor het JAP. Want dat verhoogt de kans dat deze voorstellen ook worden overgenomen door de werkgever.

4. Kan ik het JAP gebruiken om mijn bedrijf duurzamer te maken?

Hoewel het JAP als hoofddoel heeft het welzijn van de werknemers op het werk te verbeteren, kunnen er zeker ook milieu- en duurzaamheidspunten aan bod komen. Milieu heeft immers een impact op de gezondheid van de werknemers op lange termijn.

5. Waar vind ik inspiratie om mijn eigen duurzame JAP-voorstellen voor te bereiden?

Het milieuteam van het Vlaams ABVV bracht onlangs een inspiratiegids uit met tientallen tips die je kunnen inspireren. Je kan de gids online downloaden. Een gedrukte versie werd via de gewesten verspreid, mogelijk zijn er nog een aantal examplaren beschikbaar.

6. Ik heb hulp nodig bij het voorbereiden van mijn JAP-punten, kan dat?

Dat kan zeker! Contacteer het milieuteam via milieu@vlaamsabvv.be.
Of download onze handleiding hieronder.

JAP
UP