Beste Sint, we vragen u een duwtje in de rug. Zodat de vele duizenden werknemersvertegenwoordigers die onlangs verkozen zijn een mooi cadeau in hun schoen zullen vinden. Zij zullen zich immers gedreven inzetten voor een aangename en veilige werkvloer en verdienen dus zeker een beloning.
Het motto van COP25 was ‘Tijd voor actie’. Alle landen moeten hun inspanningen opvoeren en ambitieuzere verbintenissen aan gaan.
Denktank Minerva stelt in dit boek de relatie tussen klimaat en sociale rechtvaardigheid op scherp. Enkele hoofdstukken kan je gratis downloaden.
Er zijn veel manieren om producten en materialen veel langer te gebruiken dan we vandaag doen.
Een ambitieus klimaatbeleid moet streven naar een klimaatneutrale economie. Om de temperatuur met maximum 2°C te doen stijgen, is de uitstoot van broeikasgassen terugdringen prioritair.
De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ontwikkelen een gezamenlijke transitiestrategie voor de chemiesector. Hopelijk trekt de samenwerking de Antwerpse chemie over de streep voor een sterker klimaatbeleid. Nederland en Duitsland staan daar immers verder in dan Vlaanderen.
Het kan ook anders dan in Vlaanderen. Neem bijvoorbeeld Nederland, Denemarken of Finland. Daar is het: minder, nog minder, minst...
Alle lidstaten van Europa moeten in een plan uitwerken hoe ze de Europese klimaatdoelen voor 2030 zullen halen. België diende vorig jaar zijn ontwerpplan in voor de periode 2021-2030. Dat werd door de Europese Commissie gewogen en veel te licht bevonden.
De afgelopen jaren betekenden op vele vlakken een achteruitgang in Vlaanderen. De werkdruk nam toe, de werkbaarheid van de jobs daalde en maatregelen om hieraan te verhelpen kwamen er niet. Ook inzake mobiliteit of de klimaatproblematiek stelde Vlaanderen zich eerder als een remmende kracht op.
Klimaatverandering is het rechtstreeks gevolg van de stijgende hoeveelheid broeikasgassen in onze atmosfeer. Die gassen laten de invallende zonnestralen door, maar houden de energie tegen die door de aarde wordt teruggekaatst naar de ruimte. Dit fenomeen staat bekend als het broeikaseffect.