Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Word Klimaatkameraad

Word klimaatkameraad

Ben je ABVV’er en wil je meewerken aan een klimaatneutrale en rechtvaardige toekomst? Word dan klimaatkameraad, het netwerk van ABVV’ers voor een leefbare wereld.

Als Klimaatkameraad:
- Toon je dat je bezorgd bent over het klimaat samen met andere syndicalisten
- Ontvang je een welkomstpakket
- Ontvang je onze digitale nieuwsbrief en uitnodigingen voor acties en studiedagen

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Geboortedatum
Notatie: 24/06/2024
Je ontvangt regelmatig relevante informatie en ons Klimaatkameraad E-zine. Wij gebruiken je gegevens enkel om je ons Klimaatkameraad E-zine en eventueel andere relevante informatie te bezorgen.

Overal klimaatkameraden…

Waarom Klimaatkameraad worden?

 • #1

  Omdat het zo niet langer kan.

Vandaag leven we in een opwarmende wereld. Maar hoe ernstig je de klimaatopwarming ook neemt, in realiteit is de opwarming van de wereld een sociaal probleem. Klimaatproblemen treffen duizenden jobs wereldwijd. Na de orkaan Sandy in de VS waren 150.000 werknemers getroffen en verdwenen 11.000 jobs in New Jersey. In Bangladesh trof de cycloon Sidr enkele duizenden kleine bedrijven en 567.000 jobs. De typhoon Hagupit op de Filipijnen trof het leven van 800.000 werknemers.

Honger en armoede, werkloosheid, sociale ongelijkheid, orkanen, vluchtelingen… klimaatverandering verergert de situatie en raakt de meest kwetsbare burgers overal ter wereld het hardst en het eerst.

Maar het gaat niet alleen over klimaat. We verliezen leven op deze planeet, oceanen verzuren, zoetwater wordt schaarser en de industriële vervuiling blijft pieken. Strijden voor gelijkheid en een mensvriendelijke wereld is strijden tegen klimaatverandering en omgekeerd.

#ThereisNoOtherWay

 

 • #2

  Omdat het over onze toekomst gaat, en wij daar onze zeg in willen hebben.

Tijdens de klimaattop in Parijs gaan onderhandelingen niet alleen over klimaat. Maar ook over de keuze wat blijft en wat verdwijnt. Over hoe lang we olie blijven gebruiken of hoe snel we overstappen naar hernieuwbare energie. Over wie levenskansen krijgt en wie een uitzichtloze toekomst. De onderhandelingen gaan over ons en hoe onze wereld er moet uit zien.

De klimaatverandering raakt ons en het maakt ook een groot verschil welke oplossingen we kiezen en welke niet. Welvaart en welzijn van mens en klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is hoog tijd betrokken te raken in het ontwerp van onze toekomst. Er is strijd te leveren. Iedereen telt. Iedereen moet de kans krijgen te praten over het ontwerp van de toekomst.

#NothingAboutUsWithoutUs

 

 • #3

  Omdat er een ander economisch systeem moet komen, eerlijk en rechtvaardig, dat noch de mens noch de aarde uitput.

Willen we het klimaatprobleem herverdelen of oplossingen realiseren? De gevolgen van een falend economisch systeem oppoetsen? Een economie die mens en milieu op de rand van een burn-out laat balanceren?

Neen, we hebben nood aan een ander economisch systeem! Een economisch systeem dat niet alleen de wereld afkoelt, maar ook sociale gelijkheid produceert. Op zoek dus naar rechtvaardigheid en een economie van gelijkwaardigheid, van solidariteit en van beter in plaats van  de-winnaar-neemt-alles-logica.

De wereld is niet exclusief van enkelen. Onze gemeenschappelijke goederen, zoals water, lucht, aarde en bos, zijn de basisingrediënten van het recept voor een gezonde samenleving..

#SharingIsCaring

 

 • #4

  Omdat we er alleen niet komen, maar wel door samen aan alternatieven te bouwen en te leren van elkaar.

Een duurzame toekomst is nog steeds mogelijk. Met de klimaatkameraad willen we de komende jaren onze rol spelen in een rechtvaardige omslag. Alternatieven in elkaar haken, het sociaal weefsel versterken, uitproberen, experimenteren, ervaringen delen, stap voor stap vooruit gaan en allianties aangaan voor alternatieven. Met alle klimaatkameraden vormen we een netwerk dat ervaringen uitwisselt en bouwt aan een betere wereld.

Hoe meer klimaatkameraden, hoe meer klimaatvreugde. Want doen we niets, dan lopen we het risico veel te verliezen…

#ActNow

 

UP