Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Aan de slag rond mobiliteit op je bedrijf

De geleidelijke heropstart van de economie na de corona-lockdown zorgde helaas ook voor een terugkeer van de files. Heeft jouw bedrijf al een plan om de bedrijfsmobiliteit duurzamer te maken? Via het sociaal overleg kan je dit op de agenda plaatsen.

Tijdens de corona-lockdown verdwenen ook de dagelijkse files uit het straatbeeld. Dit had zelfs een meetbaar positief effect op de luchtkwaliteit: de hoeveelheid stikstofoxides en dieselroet in onze leefomgeving nam af. Heel wat werknemers stelden ook vast dat ze hun dagelijkse (auto)verplaatsingen en de bijhorende filestress niet misten.

Goede redenen om duurzame mobiliteit op de agenda van het sociaal overleg te plaatsen.

Bedrijfsvervoerplan

Een bedrijfsvervoerplan is een handig instrument om op een structurele manier te werken aan een duurzame bedrijfsmobiliteit. Een goed bedrijfsvervoerplan vertrekt van een goede analyse van het bereikbaarheidsprofiel van het bedrijf en het mobiliteitsprofiel van de werknemers.

Het bereikbaarheidsprofiel van je bedrijf hangt af van de ligging: de afstand van een halte van het openbaar vervoer, veilige fietsinfrastructuur…

Het mobiliteitsprofiel van de werknemers geeft meer info over de afstand en de vervoerswijze van de collega’s voor het woon-werkverkeer. De resultaten van de federale diagnostiek voor het woon-werkverkeer (2017 en opnieuw in 2021) vormen hierbij een nuttige informatiebron.

Allemaal de fiets op?

De fiets is momenteel erg populair en dat is terecht: fietsen is gezond en duurzaam. Fietsleaseplannen zitten dan ook in de lift. Dat kan zeker interessant zijn om meer collega’s op de fiets te krijgen, maar let zeker op de mogelijke addertjes onder het gras.

In sommige leaseplannen is de bijdrage via het brutoloon van de werknemers vrij hoog en dat kan onaangename gevolgen hebben bij langdurige ziekte, tijdelijke werkloosheid of zelfs bij pensionering.

Probeer er dus voor te zorgen dat ook de werkgever bijdraagt: investeringen in fietsbeleid zijn meestal voor 120% aftrekbaar voor de belastingen en de baas krijgt er gezondere en minder gestresseerde werknemers voor in de plaats. Als de werkgever niets wil bijdragen, kan een groepsaankoop interessanter zijn dan een leaseplan voor je portefeuille en de sociale zekerheid.

Het milieuteam helpt je

Mobiliteit is een thema waarbij het belangrijk is om samen te werken met de verschillende organen van het sociaal overleg: de syndicale delegatie (voor CAO’s rond bv. fietsvergoedingen of telewerk), de ondernemingsraad (bv. uurroosters, investeringen in infrastructuur) en het comité voor preventie en bescherming op het werk (veiligheid).

Heb je hierbij hulp nodig, contacteer dan het milieuteam van het Vlaams ABVV via milieu@vlaamsabvv.be.

Op zoek naar inspiratie?

Download onze ‘Inspiratiegids voor een groener bedrijf’ met een hoofdstuk over mobiliteit.

Ook de brochure van het federaal ABVV over de federale diagnostiek woon-werkverkeer als syndicaal instrument bevat heel wat nuttige informatie.

Deel je ervaringen

Heel wat ABVV-militanten werken al rond mobiliteit op hun bedrijf. Werk je ook al syndicaal rond mobiliteit op je bedrijf? Deel dan zeker je ervaringen via milieu@vlaamsabvv.be. Zo kunnen we met jouw verhaal andere militanten inspireren of verder helpen.

Fietsleaseplannen kunnen interessant zijn om meer collega’s op de fiets te krijgen, maar let op de mogelijke addertjes onder het gras!

UP