Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Betere werkomstandigheden en lager energieverbruik dankzij ledverlichting

Bij Chocolaterie Ickx plaatsten onze ABVV-delegees de verlichting op de agenda van het sociaal overleg. Dit leidde tot een investering van de werkgever in ledverlichting met positieve gevolgen voor de werkomstandigheden, de elektriciteitsfactuur van het bedrijf en onze planeet.

Hoe gingen jullie tewerk?

We vingen vanop de werkvloer signalen op over problemen met de verlichting. Sommige lampen werkten niet meer of knipperden. Er waren ook enkele donkere hoeken. We brachten dit ter sprake op het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Er kwam een rondleiding met de preventie-adviseur, die ook metingen uitvoerde. De werkgever besliste hierdoor om over te gaan tot een volledige ‘relighting’ (het energiezuinig aanpassen van de verlichting) en alle tl-lampen meteen te vervangen door ledverlichting.

Wat waren de resultaten van de relighting?

De resultaten waren spectaculair: de donkere hoeken verdwenen en het is een stuk aangenamer op de werkvloer. Er kwamen positieve reacties van de collega’s. Bovendien is het voor de werknemers ook makkelijker om hun job uit te voeren. Kleur is heel belangrijk in onze sector en goede verlichting helpt daarbij. Het energieverbruik daalde met meer dan de helft.

Hoe verloopt de samenwerking in het sociaal overleg op jullie bedrijf?

Goed, we hebben een goede samenwerking met het ACV en kunnen zo sterker de belangen van onze collega’s verdedigen. De werkgever staat ook open voor inspraak. HR-director Jan Van Hyfte bevestigt: “The Chocolate Family, een familiebedrijf dat inmiddels uitgroeide naar 220 vaste medewerkers, kiest voor een beleid dat erop gericht is om iedereen op een gezonde en duurzame manier te laten werken. We staan dan ook open voor investeringen die voor bedrijf en werknemer een stap vooruit zijn.”

Hebben jullie nog tips voor andere syndicalisten?

Het overleg over het jaaractieplan (JAP) staat binnenkort op de agenda van het CPBW. Het JAP is een goede gelegenheid om thema’s die een invloed hebben op de werkbaarheid van het werk, zoals ergonomie of verlichting, ter sprake te brengen. We doen dit regelmatig en stellen vast dat die suggesties ook vaak door de werkgever worden aangepakt. Een ander nuttig instrument is onze eigen syndicale ideeënbus die we gebruiken om sneller op te pikken wat er leeft op de werkvloer. Het gebeurt dat we de briefjes uit de bus meenemen naar het Comité om duidelijk te maken dat veel collega’s onze bezorgdheid delen.

Meer info

-> Meer duurzame ideeën voor het JAP vind je in onze ‘Inspiratiegids voor een groener bedrijf’

Marcella, Ann en Isaura: ABVV-delegees voor Horval bij Chocolaterie Ickx.

UP