Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Dit kan je op je bedrijf doen voor het klimaat

De komende tien jaar worden cruciaal in de strijd om de planeet leefbaar te houden. Om de klimaatdoelstellingen te halen zullen alle bedrijven en sectoren hun faire bijdrage moeten leveren. Zet als ABVV-delegee het klimaat ook op de agenda in jouw bedrijf. Het milieuteam van het Vlaams ABVV kan je hierbij helpen.

Klimaat en jobkwaliteit, zelfde strijd

Maatregelen die goed zijn voor het klimaat, kunnen ook het welbevinden op het werk verbeteren.

Zo komt het isoleren van dat gammele bedrijfsdak niet alleen de energiefactuur ten goede, maar zorgt het er ook voor dat de collega’s in de winter niet meer hoeven te bibberen aan de lopende band. Oude tl-lampen vervangen door energiezuinige ledverlichting werkt donkere hoeken in de fabriek weg en maakt zo het werk aangenamer. Elektrische bedrijfsfietsen aankopen of leasen kan dan weer de filestress van onze collega’s verlagen.

Op de syndicale agenda

Het is belangrijk dat het klimaatthema in zo veel mogelijk bedrijven op de agenda van het sociaal overleg komt.

Klimaat zal een invloed hebben op de toekomstplannen van alle bedrijven. De gevolgen van de klimaatopwarming zullen ook voelbaar zijn op de werkvloer, denk maar aan waterschaarste. Bovendien zijn er meer dwingende Europese regels op komst en ook boetes voor landen die hun klimaatdoelen niet halen. Bedrijven die nog niet met klimaat bezig zijn, dreigen zo zichzelf in de problemen te brengen.

Geen woorden maar daden

Om de opwarming van de aarde te beperken en de planeet leefbaar te houden, zal de uitstoot van broeikasgassen de komende tien jaar sterk moeten dalen.

Om dat haalbaar te maken zullen alle bedrijven en sectoren moeten meewerken. Begin december 2019 ging er een klimaattop door in het Spaanse Madrid. Voor die top verschenen opnieuw wetenschappelijke rapporten die aantonen dat de klimaatbeloften dringend moeten worden omgezet in daden. Er zijn veel opties om iets te doen voor het klimaat en uiteraard kiezen wij voor maatregelen die werknemers ten goede komen.

Hulp of inspiratie nodig?

Op deze website vind je verschillende brochures die je inspiratie geven om ook jouw bedrijf groener te maken.

Je staat er bovendien niet alleen voor: het milieuteam van het Vlaams ABVV staat paraat om je te helpen. Contact via milieu@vlaamsabvv.be.

Maatregelen die goed zijn voor het klimaat, kunnen ook het welbevinden op het werk verbeteren. Zo komt het isoleren van dat gammele bedrijfsdak niet alleen de energiefactuur ten goede, maar zorgt het er ook voor dat de collega’s in de winter niet meer hoeven te bibberen aan de lopende band.

UP