Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Hoe groen is jouw energieleverancier?

Greenpeace komt aanzetten met een wel zeer handige tool. Op www.mijngroenestroom.be kun je nu handig nagaan hoe groen jouw energieleverancier al dan niet is. En daar komen toch enkele zeer opvallende resultaten uit de bus.

Want hoe groen is groen?

"Groene stroom is elektriciteit die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energiebronnen, zo luidt de klassieke definitie. Dit sluit de productie van elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen en kernenergie uit. Om echt groen te zijn, moet hernieuwbare energie echter ook duurzaam gebruikt worden. Een voorbeeld: bomen die gebruikt worden voor de productie van houtpellets kunnen opnieuw aangeplant worden, maar dat maakt het gebruik ervan nog niet duurzaam", stelt Greenpeace.

Ze komen met deze website om wel verschillende redenenen. Zo willen ze met dit klassement consumenten helpen een onderbouwde keuze te maken voor een echt groene stroomleverancier. De laatste jaren steeg het aantal leveranciers. Een aantal onder hen biedt een contract aan met 100% groene stroom. Dik in orde, zou je dan denken.

Niets is minder waar. Dankzij de regionale regelgeving maken ze gebruik van garanties van oorsprong (GOs) om vervuilende nucleaire of fossiele energie aan te bieden onder een groene noemer. Greenpeace wil met deze website het groene kaf van het koren scheiden. En daar kunnen wij als klimaatkameraden alleen maar achter staan.

Het groene Greenpeace-klassement

Op hun website vind je ook een zeer handig overzicht en klassement. Bij elke energieleverancier krijg je enkele aanbevelingen. En ja, daar zitten toch wat opvallende resultaten in.

  • Sterk aanbevolen: Cociter, Ecopower, ...
  • Aanbevolen: Eneco, Trevion, ...
  • Kan beter: Octa+, Elegant
  • Afgeraden: Lampiris, Engie, Eni, Luminus, Essent, ..

Het valt kennelijk op dat de grootste spelers (VREG-resultaten 2016: voor electriciteit en aardgas)  de slechtste leerlingen van de klas zijn: Engie, Luminus, Eni, Essent, Lampiris. Dat is niet niets.

Kortom, mijngroenestroom.be is een handige tool die je vrijblijvend informeert waardoor je zo bewust mogelijk kan kiezen.

En dat is vandaag meer dan nodig. 

UP