Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Interview: “Duurzaamheidsbeleid mag niet gewoon een marketingpraatje worden”

Nathalie Reynaert (BBTK) en Khalid Labriq (ABVV Metaal) werken voor Barco in Kortrijk en namen deel aan het project “Mijn bedrijf toekomstproof”. Het doel van het project is om vakbondsmilitanten te ondersteunen om in overleg te gaan met hun werkgever over de impact van de klimaattransitie op hun bedrijf. Nathalie vertelt ons hoe zij de deelname aan dit project ervaren heeft.

Wat was de motivatie om deel te nemen aan dit project?

Nathalie: “Barco is als bedrijf heel erg bezig met sustainability. Er wordt ook zeer regelmatig over duurzaamheid gerapporteerd. Elke businesss unit rapporteert over de eigen prestaties op het vlak van duurzaamheid. Bij het ontwerpen van nieuwe producten wordt duurzaamheid specifiek in rekening gebracht en het bedrijf denkt ook na over circulair materiaalgebruik en onderzoekt bijvoorbeeld mogelijkheden tot hergebruik van toestellen. Ik wilde deelnemen aan dit project om in mijn vakbondswerk de juiste vragen te kunnen stellen over het duurzaamheidsbeleid en om dit kritisch te kunnen analyseren. Want duurzaamheidsbeleid zonder concrete realisaties dat is greenwashing.”

Wat hebben jullie kunnen verwezenlijken tijdens het project?

Nathalie: “Barco deed al veel en die projecten liepen natuurlijk verder door: de vergunning voor een windmolen werd voorlopig geweigerd, maar er worden ook extra zonnepanelen gelegd en het bedrijf neemt ook verschillende andere initiatieven: zoals bijvoorbeeld herbruikbare drinkbekers voor iedereen en relighting met ledverlichting. Dankzij het project hebben we contact gelegd met de sustainability manager en dat vind ik wel een belangrijk succes. We spraken af dat de sustainability manager nu op regelmatige basis een update zal geven aan het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) over het duurzaamheidsbeleid. De leden van het comité zullen ook vaker op de hoogte gebracht worden van de prestaties rond milieu en duurzaamheid, sommige cijfers zullen nu maandelijks of per kwartaal bezorgd worden. Zo kunnen we alles syndicaal van zeer nabij opvolgen.”

Wat liep er moeilijker tijdens het project?

Nathalie: “In een bedrijf als Barco, dat zelf aangeeft duurzaamheid belangrijk te vinden en er ook veel rond doet, is het niet altijd evident om medestanders te vinden onder de collega’s. Die denken vaak: “het  bedrijf doet al zo veel” en zien andere prioriteiten. Toch is het ook in dat geval belangrijk om dit syndicaal goed op te volgen. Duurzaamheidsbeleid mag niet gewoon een marketingpraatje worden. Daarnaast was het ook niet makkelijk om de soms zeer technische informatie te begrijpen. Ik hoop dat we ook na het project kunnen blijven rekenen op ondersteuning om ons te helpen om de juiste vragen te stellen om het klimaatbeleid van het bedrijf op een constructief kritische manier te bekijken.”

Welke tips heb je voor andere militanten die ook rond het thema willen werken?

Nathalie: “Ook in bedrijven waar de klimaattransitie geen kwestie is van het al dan niet voorbestaan van het bedrijf, is het belangrijk om het thema syndicaal op te volgen. Er zullen in alle sectoren immers wel veranderingen zijn die een kritische syndicale blik nodig hebben. Maak dus gebruik van je bevoegdheden in het comité en de ondernemingsraad en durf vragen te stellen.

Bedrijfprofiel

  • Barco is een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk. Er werken wereldwijd 3.243 mensen voor Barco, waarvan 1.325 in België
  • Het bedrijf maakt hardware en software voor beeldvorming zowel voor medische, bedrijfsgerichte als ontspanningstoepassingen denk aan bijvoorbeeld: schermen voor medische beeldvorming, Clickshare voor videoconferenties of projectoren voor bioscopen.
  • Het bedrijf geeft zelf aan duurzaamheid erg belangrijk te vinden en onderschrijft het “Science Based Targets” initiatief.
UP