In november 2022 verzamelen de wereldleiders voor de klimaattop in Egypte. De politici moeten er ambitieuze, duurzame en rechtvaardige maatregelen nemen. Daarom verzamelen we op 23 oktober 2022 om 13 uur aan Brussel Noord voor de Klimaatmars. Wie ook mee stapt is Yelter Bollen van de Bond Beter Leefmilieu en actief lid van de Klimaatcoalitie. ‘We moeten inzetten op collectieve oplossingen.” (lees verder)
Wat brengt jou bij de klimaatcoalitie?
Sinds mijn studententijd ben ik betrokken. In de eerste plaats uit bezorgdheid. De gevaren die op ons afkomen, motiveren me om verder te gaan. Maar het is ook een positief verhaal van mensen en organisaties die samenwerken. De voorbije jaren heb ik heel veel klimaatbetogingen mee gemaakt. En dat was heel fijn en er groeide een stevige band. In Gent hadden we een gemeenschappelijke drumband met mensen van de vakbond en de milieuorganisaties.
Heeft betogen nog wel zin?
Actie ondernemen voor het klimaat begint met kleine stapjes. Een of twee stappen maken al een klein verschil, maar samen met tienduizenden anderen kunnen al die stappen echt verandering teweegbrengen. Samen dwingen we politici om eindelijk ambitieuze, duurzame en rechtvaardige maatregelen te nemen. We stappen voor onze toekomst. We stappen om onze fundamentele rechten te laten gelden. We stappen omdat niemand mag achterblijven. 30 organisaties van milieuorganisaties tot vakbonden, verenigd in de klimaatcoalitie, organiseren de betoging.
“Iedereen blijft op zijn handen zitten”
Iedereen blijft op zijn handen zitten en door de energiecrisis is dit schrijnender dan ooit. Het probleem moeten we nu aanpakken. En er tegelijkertijd voor zorgen dat mensen beschermd zijn tegen droogte, warmte, overstromingen. Het is te vroeg om te zeggen dat het te laat is. Er is een duurzame en rechtvaardige toekomst mogelijk.
We hebben deze zomer nog maar eens gezien dat de boel ontspoort. Overstromingen in Pakistan, de Europese bossen stonden in brand, in België waren de parken, weiden en velden bruin. De vorige zomer kenden we de grote overstromingsramp in Wallonië.
We wisten dat al lang. We zeggen al decennia dat er ingrepen nodig zijn. Nu komt daar de energiecrisis bovenop. Er is een crisis van het fossiele brandstoffensysteem. We hebben een beleid nodig dat ons daar vanaf helpt. Zonder dat we mensen in de energiearmoede duwen.
Je kan niet zeggen dat er niets is gebeurd. Het debat over het klimaatbeleid is gekanteld toen in 2018 het hele jaar lang tienduizenden op straat zijn gekomen. Alle regeringen hebben r toen meer beleid gemaakt. Maar het gaat niet snel genoeg. Het klimaatbeleid is veel te weinig gericht op de mensen die het niet kunnen betalen. Er is nood aan een collectieve aanpak. We moeten inzetten op meer sociale woningen, op meer en betaalbaar openbaar vervoer …
“Er is nood aan een collectieve aanpak. We moeten inzetten op meer sociale woningen, op meer en betaalbaar openbaar vervoer … “
Sommigen zien een kans in de energiecrisis?
We mogen ons daar niet vrolijk over maken. Mensen betalen zich nu blauw aan facturen. Dat hadden we kunnen vermijden. Als we nu goed geïsoleerde en betaalbare woningen hadden, waren we nu minder kwetsbaar. De crisis is er nu. Het is voor bedrijven nu zeer duidelijk dat we in het moeras draaien wanneer ze blijven inzetten op fossiele brandstoffen. Ook de overheid weet wat te doen. Met de klimaatcoalitie zetten we in op collectieve maatregelen. Op openbaar vervoer op meer sociale woningen … De renovatiegraad moet maal 3. Dat realiseer je niet via premies, wel door grootschalige wijkrenovatieplannen.
Je gaat in november naar de klimaattop in Egypte? Wat ga je daar doen?
We zijn er om druk te zetten op het beleid en te communiceren over wat er gebeurt. We vinden het belangrijk dat mensen hier in België goed geïnformeerd zijn. De Klimaattop is belangrijk om in te zetten op internationale solidariteit. De rijke landen moeten arme landen ondersteunen. Pakistan is historisch niet verantwoordelijk voor de hoge co2-uitstoot, maar hun land staat nu wel onder water en miljoenen mensen zijn ontheemd.
Wat verwacht je van de klimaattop?
De top speelt zich af in een heel gespannen situatie: oorlog in Oekraïne, voedselcrisis, energiecrisis ... Anderzijds is de situatie internationaal altijd moeilijk. Er zijn ook elementen die me wel hoopvol stemmen. De VS voert nu een klimaatbeleid. De samenwerking tussen de VS en China is er nu ook. Dat was er onder Trump niet. Landen moeten in staat zijn die crisissen met elkaar te verbinden en vooruitgang te maken op het vlak van klimaat. De voorbije top zijn er afspraken gemaakt, nieuw geld voor armere landen, nieuwe manieren van produceren. Deze top is een stand van zaken. Doet iedereen watdie beloofd heeft?
Dus alle reden om mee te stappen?
Zeker en vast! Breng je familie, vrienden of collega’s mee. Geniet van de sfeer en het warme gevoel om samen het verschil te maken. Daarom komen we opnieuw op straat, vastberaden en vol energie. We zijn bereid om elk jaar terug te komen en de krachten te bundelen voor een toekomst waarin de planeet, mensen en hun rechten centraal staan.
Stap mee met het ABVV in de Klimaatmars!
Het ABVV roept zijn militanten op om zich te verzamelen voor de zetel van het EVV op de Albert II-laan nummer 5, om een blok te vormen onder onze spandoeken.