Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Recht op repareren

We steunen de campagne #RECHTOPREPAREREN van het Netwerk Bewust Verbruiken. Toestellen zoals Smartphones, haardrogers en lampen gaan gemiddeld 20% sneller kapot dan 20 jaar geleden, een verborgen daling van de koopkracht dus.

Al dat wegsmijten is een verspillen van grondstoffen en het weegt op het milieu. De campagne vraagt dat het repareren van toestellen gemakkelijker wordt. Voor de consument én producent moet het een evidentie worden om te herstellen in plaats van weg te gooien.

De aanbevelingen liggen in het verlengde van de congresresoluties van het Vlaams ABVV uit 2018 over de circulaire economie: voor het tegengaan van geplande veroudering van producten, voor de invoering van de verplichting om producten zo te maken dat ze gemakkelijk te herstellen zijn en voor het veralgemenen van een lagere BTW op herstellingen.

Overtuig je werkgever voor een materialenscan

In de periode 2014-2016 lieten 130 kmo’s hun materialengebruik doorlichten met de materialenscan. VLAIO stelde een brochure samen die een beeld geeft van de globale resultaten van deze scans en van de ervaringen die de gescande bedrijven opdeden.

Gemiddeld konden bedrijven hun totale productiegerelateerde bedrijfskosten verminderen met 2%. De scan leverde 3 tot 4 verbetervoorstellen op per bedrijf.

Het ging in de eerste plaats om het zuiniger omgaan met grondstoffen en primair materialen door efficiëntieverhoging en/of aangepast productontwerp.

Andere tips betroffen het vervangen van een materiaal door een ander (materiaalsubstitutie) en het inzet van gerecycleerde materialen.

Ook waren er aanbevelingen inzake ketensamenwerking, de samenwerking tussen partijen die opeenvolgend met elkaar samenwerken aan één product of proces.

Europa schat dat een efficiënte inzameling en recyclage van zeldzame metalen de helft van de vraag kan dekken naar deze metalen. Het energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen verlagen bovendien met 80% in vergelijking met het winnen van die metalen uit nieuw opgedolven ertsen.

UP