Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Rizla: De fiets op via het jaaractieplan

Hoe fietsbeleid op de agenda van het sociaal overleg plaatsen? Bij Rizla deden ze het via het jaaractieplan voor welzijn op het werk (JAP). Aanvankelijk werd het afgeketst, maar de syndicale ploeg gaf niet op. Met resultaat, want uiteindelijk kwam er een fietsleaseplan, vertelt Steven De Backer, delegee voor de Algemene Centrale (AC) bij Rizla Wilrijk.

Vorming als inspiratiebron

Steven vertelt dat hij tijdens een vorming over milieu het idee kreeg om ook op zijn bedrijf rond milieu te werken. Na wat onderzoek bleek dat meer dan de helft van de collega’s binnen een straal van 10 kilometer rond het bedrijf te wonen, een haalbare afstand om per fiets te overbruggen.

Tijdens het jaarlijkse overleg over het jaaractieplan stelde Steven dus voor om punten rond fietsbeleid op te nemen in het JAP. Door mensen te stimuleren met de fiets naar het werk te komen, zorg je ervoor dat de files minder lang worden. Bovendien is het positief voor de gezondheid en help je er het milieu een handje mee.

De aanhouder wint

De vraag werd in eerste instantie door de baas afgeketst: er waren toch al douches en een overdekte fietsstalling? Steven gaf echter niet op door deze eerste tegenslag en bleef het voornemen om de fiets te promoten in zijn achterhoofd houden.

Toen er een jaar later een nieuwe CEO werd aangesteld, zag hij de mogelijkheid om de discussie opnieuw te openen. Ook deze keer liep het niet van een leien dakje, maar na enkele maanden van discussie kwam het in het kader van de cao-onderhandelingen toch tot een akkoord.

Fietsleaseplan

Er kwam een fietsleaseplan voor elektrische fietsen. Bij een fietsleaseplan kunnen de werknemers via de werkgever een (elektrische) fiets huren tegen een voordelig tarief. Er bestaan heel wat verschillende formules die op maat van het bedrijf en de werknemers kunnen gekozen worden. Zeker de moeite waard om te onderzoeken of dit voor jouw bedrijf interessant is.

Steven ijverde ook voor een fietsvergoeding, maar deze is nog niet ingevoerd bij Rizla. Er is dus nog werk aan de winkel.

Download onze inspiratiegids

Zoek je ook goede ideeën om milieu en duurzaamheid op de agenda van het JAP-overleg te zetten? Download dan hier onze ‘Inspiratiegids voor een groener bedrijf’. Je vindt er tips over 8 verschillende thema’s, voor elk wat wils dus.

Heb je nog vragen of wil je graag ondersteuning, contacteer dan zeker het milieuteam via milieu@vlaamsabvv.be.

AC
JAP
UP