Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

De website voor syndicale milieu- en klimaatactie.
Op de werkvloer en daarbuiten

Aan de slag rond mobiliteit op je bedrijf

Op dit moment loopt de federale enquête over het woon-werkverkeer in alle bedrijven met meer dan 100 werknemers. De werkgever is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad alvorens de enquête in te dienen. Dit kan een ideaal aanknopingspunt vormen voor een ruimere discussie over mobiliteit. Je kan daarbij proberen werk te maken van een ruimer plan over mobiliteit: een bedrijfsvervoerplan. Dergelijke bedrijfsvervoerplannen zijn al verplicht voor bedrijven (van meer dan 100 werknemers) die gevestigd zijn in het Brussels gewest. 

Bedrijfsvervoerplan

Een bedrijfsvervoerplan is een handig instrument om op een structurele manier te werken aan een duurzame bedrijfsmobiliteit. Een goed bedrijfsvervoerplan vertrekt van een goede analyse van het bereikbaarheidsprofiel van het bedrijf en het mobiliteitsprofiel van de werknemers.

Het bereikbaarheidsprofiel van je bedrijf hangt af van de ligging: de afstand van een halte van het openbaar vervoer, veilige fietsinfrastructuur…

Het mobiliteitsprofiel van de werknemers geeft meer info over de afstand en de vervoerswijze van de collega’s voor het woon-werkverkeer. De resultaten van de federale diagnostiek voor het woon-werkverkeer (2017 en opnieuw in 2021) vormen hierbij een nuttige informatiebron.

Allemaal de fiets op?

De fiets is momenteel erg populair en dat is terecht: fietsen is gezond en duurzaam. Fietsleaseplannen zitten dan ook in de lift. Dat kan zeker interessant zijn om meer collega’s op de fiets te krijgen, maar let zeker op de mogelijke addertjes onder het gras.

In sommige leaseplannen is de bijdrage via het brutoloon van de werknemers vrij hoog en dat kan onaangename gevolgen hebben bij langdurige ziekte, tijdelijke werkloosheid of zelfs bij pensionering.

Probeer er dus voor te zorgen dat ook de werkgever bijdraagt: investeringen in fietsbeleid zijn meestal voor 120% aftrekbaar voor de belastingen en de baas krijgt er gezondere en minder gestresseerde werknemers voor in de plaats. Als de werkgever niets wil bijdragen, kan een groepsaankoop interessanter zijn dan een leaseplan voor je portefeuille en de sociale zekerheid.

Het milieuteam helpt je

Mobiliteit is een thema waarbij het belangrijk is om samen te werken met de verschillende organen van het sociaal overleg: de syndicale delegatie (voor CAO’s rond bv. fietsvergoedingen of telewerk), de ondernemingsraad (bv. uurroosters, investeringen in infrastructuur) en het comité voor preventie en bescherming op het werk (veiligheid).

Heb je hierbij hulp nodig, contacteer dan het milieuteam van het Vlaams ABVV via milieu@vlaamsabvv.be.

Op zoek naar inspiratie?

Download onze ‘Inspiratiegids voor een groener bedrijf’ met een hoofdstuk over mobiliteit.

Ook de brochure van het federaal ABVV over de federale diagnostiek woon-werkverkeer als syndicaal instrument bevat heel wat nuttige informatie. Deze brochure dateert wel van een vorige editie van de enquête, de data zijn dus niet meer correct.

Deel je ervaringen

Heel wat ABVV-militanten werken al rond mobiliteit op hun bedrijf. Werk je ook al syndicaal rond mobiliteit op je bedrijf? Deel dan zeker je ervaringen via milieu@vlaamsabvv.be. Zo kunnen we met jouw verhaal andere militanten inspireren of verder helpen.

Filestress heeft een negatieve impact op werknemers, ga dus aan de slag rond mobiliteit.

mobiliteit
UP